עזרה ראשונה לכאבים קשים בשן – מהי אקסטירפציה?
ד"ר גיא וולפין, בית הספר לרפואת שיניים, אוניברסיטת ת"א
במקרה של חור עמוק מאוד ודלקת במוך השן (העצב וכלי הדם הפנימיים), פעמים רבות המטופל חש כאב חזק מאוד בשן, ויש צורך בטיפול חירום כעזרה ראשונה. ההרגשה היא של כאב חזק, לעיתים הכאבים דומים ל"דפיקות פטיש" או ל"פעימות לב", ולעיתים הכאבים מקרינים לשיניים אחרות, לאוזן, לסינוס ועוד. לעיתים הכאב היה עמום וממושך זמן מה, עד להתלקחות הדלקת והתפרצות הכאב החזק וההולם.
דחיית טיפול כזה והצטברות מוגלה וזיהום בעצב המודלק לא רק שהינה עשוייה להיות כואבת יותר ויותר, אלא עלולה להחמיר להופעת נפיחות גדולה. לעיתים חריגות הזיהום עלול להתפשט לכיוון המוח ולגרום למוות (אם כי הנ"ל נדיר מאוד).
לכן, אם מסיבות שונות הטיפול נדחה ונדחה, ולפתע הופיעו כאבים חזקים ו/או נפיחות, יש לגשת בהקדם למרפאת השיניים לביצוע טיפול חירום כעזרה ראשונה.
בדר"כ התהליך שיבוצע בטיפול החירום הוא אקסטירפציה:
א. הרופא מרדים את השן המודלקת
ב. כניסה פנימה אל העצב המודלק תוך כדי סילוק ריקבון (עששת)
ג. תחילת פינוי החלק המרכזי של המוך (העצב וכלי הדם המלווים)
ד. איתור פתחי תעלות העצב שמובילות לשורשים
ה. סילוק שאריות העצב מתוך השורשים
ו. חיטוי תעלות העצב ע"י שטיפות בחומרים מיוחדים
ז. חבישת התעלות – מריחה של חומרים רפואיים נוגדי דלקת בתוך תעלות השורש
ח. סתימה זמנית. בדרך כלל הרופא יוריד מעט מגובה השן, כדי לשחררה ממגע עם השן הנגדית
* לעיתים הרופא יחליט שהזיהום כבר החל להתפשט, וייתן גם מרשם לאנטיביוטיקה ו/או תרופות משככות כאבים שגם מפחיתות דלקת. יש לקחת את התרופות שרושם הרופא בדיוק לפי המרשם ולפי ההוראות, ולא להפסיק את האנטיביוטיקה גם אם יש הטבה בכאבים!
* לא לשכוח שהטיפול הנ"ל הוא רק החלק הראשוני של התהליך שנקרא טיפול שורש, ובפירוש אינו הטיפול הסופי בשן זו. ללא סיום תהליך טיפול השורש, התעלות יזדהמו שוב בחיידקים והדלקת תחזור, לעיתים אף בחומרה!
* אין ללעוס על שן זו עד לסיום התהליך ושיקום השן (בדרך כלל על ידי כתר) – הסתימה הזמנית בהחלט אינה מספיקה כדי להגן על השן
* כל הנ"ל מתייחס לשן שבה לא בוצע טיפול שורש בעבר, והיה קיים חור עמוק בשן שהגיע עד העצב. כמובן שיש מצבי חירום נוספים ברפואת שיניים שיטופלו בצורה שונה
פתיחת השן וניקוי התעלות המשך הוצאת העצב הדלקתי מריחת חומרים נוגדי דלקת בתעלות + סתימה זמנית
- לפעמים הרופא יתן גם מרשם לאנטיביוטיקה – אנטיביוטיקה לא תמיד עוזרת במצב של כאבי שיניים חמורים למשל בגלל זיהום קשה בעצב השן, וכמובן שיכול להיות גם שהשן כואבת מסיבה אחרת, שבכלל לא תהיה מושפעת מאנטיביוטיקה. בקיצור – יש להגיע לרופא השיניים האישי שלך לאיבחון מדוייק וטיפול בהתאם למצב
- לפעמים יש לחזור על פעולת חיטוי התעלות וחבישתן בתרופה מיוחדת + סתימה זמנית מספר פעמים
- יש לסיים את הטיפול הנ"ל בטיפול שורש אם אפשר להציל את השן
** כל הזכויות שמורות למחבר המאמר ולהר"ש, אין להעתיק מהאתר מידע, תוכן או תמונות ללא רשות מפורשת ובכתב מההסתדרות לרפואת שיניים