עזרה ראשונה ותרופות סבתא לכאבי שיניים, דלקות בחניכיים, דלקת בסינוסים, ריח רע מהפה ועוד
ד"ר גיא וולפין, ביה"ס לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב
זקוקים לרופא שיניים חירום? הכנסו לעמוד זה
עדיף ללכת אל רופא השיניים, מאשר לזחול אליו עם כאבים… להלן מספר הצעות לעזרה ראשונה עד שתגיעו אל מרפאת השיניים, זכרו שהכאב נועד להתריע על סכנה לגופנו, והבעייה לא תעלם מעצמה ללא טיפול יסודי ומקצועי, ובדרך כלל אף תחמיר לאורך זמן
כאבים בשיניים:
כאב חד וקצר, אחרי שתייה קרה או מאכל מתוק או קר:
אופייני לחור (עששת) בשן ו/או כאשר סתימה נשברה. לא לאכול על השן המציקה, אם החור עמוק השן יכולה להישבר. כדאי לבצע סתימה בהקדם כדי למנוע שבר בשן ו/או המשך הריקבון עד לעצב, דבר שיגרום דלקת בעצב, כאבים קשים ויצריך טיפול שורש, ולרוב גם כתר.
כאב ממושך ועמום, גם כשלא אוכלים / שותים:
יתכן ומעיד כבר על דלקת כרונית במוך (עצב) השן, כנראה יהיה צורך בטיפול שורש או חידוש של טיפול שורש ישן ולקוי. הכאב העמום יכול להפוך בפתאומיות לכאב חזק ביותר, כשהדלקת תהפוך לזיהום חריף! כדאי להגיע לאיבחון וטיפול יש להגיע בהקדם לבדיקה וטיפול, לפני התעוררות מצב חירום, כמו נפיחות גדולה, מוגלה ואבצס.
כאב חזק ביותר וממושך מאוד:
לפעמים אפילו מרגישים תחושה כאילו פטיש דופק בתוך השן, והקרנה לשיניים אחרות, ללסת, לאוזן ועוד. אלו בדרך כלל סימנים של דלקת חריפה במוך (עצב) השן, לאחר חור עמוק מאוד. יש להגיע בהקדם למרפאת השיניים, לטיפול חירום שנקרא אקסטירפציה ו/או אנטיביוטיקה, ואחרי שהדלקת נרגעת יש להמשיך עם טיפול שורש.
עזרה ראשונה לכאבים מהשיניים:
- צמר גפן טבול במעט עראק, ולשים על החור הכואב או לידו
- כנ"ל שורש ציפורן טחון
- כנ"ל משחה נגד כאבי בקיעת שיניים של תינוקות (בבית המרקחת, אין צורך במרשם)
- כדורים נגד כאבים שהינם נוגדי דלקת (בבית המרקחת, לחלקם אין צורך במרשם, התייעץ עם הרוקח
- אסור לנסות ולפורר כדור נגד כאבים ולתחוב לחור הכואב – אתם עלולים לגרום לכוויה כימית בחניכיים
עזרה ראשונה לכאבים בחניכיים:
חניכיים כואבים, נפוחים, אדומים ומדממים מעידים על דלקת זיהומית חיידקית בחניכיים, בגלל צחצוח לקוי, הזנחה, וזמן רב שלא בוצע טיפול להסרת אבנית במרפאה. כדאי להגיע למרפאה בהקדם ולבצע טיפול מקצועי, והדרכה יסודית בהיגיינה אוראלית. כמובן שישנן עוד סיבות לכאבים בחניכיים, ויש לאבחן במדוייק
- לצחצח עם מברשת רכה ועדינה את נקודת החיבור בין השיניים והחניכיים, עם משחה/ג'ל נגד דלקות חניכיים (התייעץ עם הרוקח עד שתגיע לרופא השיניים האישי שלך או לשיננית). אפשר גם לעסות את החניכיים הכואבים עם שמן זית
- להכין שטיפת פה ביתית של מי מלח – להמיס כפית מלח בתוך כוס מים חמים, ולגרגר היטב מספר פעמים ביום. אפשר גם לגרגר תה שהוכן מבבונג, קמומיל, זעתר, אקליפטוס, מרווה וכולי
- אפשר גם לקנות שטיפת פה לחיטוי פצעים ודלקות בחניכיים בבית המרקחת ללא מרשם רופא
- אם יש נסיגות חניכיים וכאב באיזור הנ"ל, להבריש גם בין השיניים עם מברשת מיוחדת, או עם קיסם, או עם חוט דנטלי
- לעיתים נתקע אוכל בתוך החניכיים באיזור של חור גדול או סתימה שבורה, וגורם לכאבים ("דחיסת מזון"). כדאי לנקות היטב את האיזור עם קיסם או חוט דנטלי, וכמובן לטפל בחור בהקדם
עזרה ראשונה לכאבים בעת בקיעת השיניים של תינוק:
הדיעות חלוקות אם שיניים בוקעות גם גורמות לחום ושלשולים, ובכל מקרה אם יש חום מאוד גבוה שלא מגיב לתרופות או שלשול שלא פוסק, יש להגיע בהקדם לרופא הילדים לטיפול!
- כדאי לתת לתינוק בגיל 4-5 חודשים מברשת קטנה לפעוטות, כאשר ידחוף אותה לפה יתרגל אליה במהירות, וינגוס אותה ללא הפסקה. העסוי מהמברשת מקל על כאבי הבקיעה ומדגדג בחניכיים, וכך גם תקבלו תינוק שאוהב לצחצח שיניים…
- כדאי גם לקרר את המברשת להקלה נוספת בכאבי הבקיעה
- אפשר לבצע עיסוי לחניכיים הכואבים עם שמן זית
- לתת תה קמומיל במקום מי השתייה (אבל בלי סוכר!)
- לקנות שורש של צמח הסיגלית בחנות טבע ולתת לתינוק ללעוס
- לקנות בבית המרקחת ג'ל המיועד לכאבים אלו ומכיל מעט חומר הרדמה (אם כי לא במיוחד יעיל, בגלל הרוק האפקט נגוז במהרה)
- אסור לחלוטין לנסות ולבצע חתך בחניכיים כדי "לשחרר" את השן הכואבת שלא בקעה! הנ"ל מסוכן ביותר ועלול לגרום לזיהום ודימום מסוכנים
עזרה ראשונה לכאבים בגלל אפטות:
האפטות הן סוגים שונים של פצעים שורפים בפה, שחולפים לאחר מספר ימים אך יכולים גם להופיע שוב ושוב.
- חלב עיזים (מפוסטר בלבד!!!): גירגור חלב עיזים ושתייתו נחשב כיעיל במניעת אפטות ובטיפול בהן. חלב עיזים מפוסטר יעיל בדיוק כמו חלב עיזים ישירות מהעטין, אך הינו בטוח. חלב עיזים לא מפוסטר מעלול להיות מסוכן ביותר, ואין להתפתות להבטחות שהעז מחוסנת וכולי!
- אפשר גם להגביר תצרוכת מוצרי חלב עיזים, כגון לבנה, גבינות עיזים וכו'.
- להמנע מצריכת מזונות חומציים: פירות הדר, עגבניות, מלפפונים חמוצים וכו'.
- להעלות רמת האבץ בתזונה: בשר, קטניות, פטריות, זרעים, אגוזים, דגים ופירות ים, ביצים, דגנים מלאים, שמרים.
- אפשר למרוח על הנגע טחינה גולמית עם מעט דבש, פרופוליס, שמן אובליפיחה, אנאדנט (ג'ל להרגעה). שימו לב – לעיתים יש קשר בין אפטות חוזרות ונשנות אצל ילדים לבין מחלת הצליאק) רגישות לגלוטן) או מחלת קרון (מחלת מעיים דלקתית). כדאי להיוועץ עם מומחה לרפואת שיניים לילדים או מומחה לרפואת הפה אם אלו אכן אפטות.
שינויים מומלצים בתזונה / תוספי מזון נגד אפטות (יש לזכור שאין מדובר בתרופות שיעילותן מוכחת):
- קו-אנזים q10, אסטר C500, אסטרולה, ויטמין B12, אבץ פיקולינאט, פרופוליס, חומצת אמינו אל-ליזין
תכשירים בבית המרקחת, ללא מרשם רופא:
- פרו-פה: מדבקית שנדבקת לאפטה, נמסה לאחר 8-6 שעות. הבידוד ממגע ומאוכל/שתייה מקל על הכאב. כמו כן משחררת חומרים כמו ויטמין A, מלחים ושמנים ארומטיים המסייעים בריפוי האפטה. רצוי להשתמש בה לפני השינה, ולא לקלפה.
- אפטגון/אפטה-X: ג'ל המכיל חומרים מרגיעים כמו אלוורה וחומרים היוצרים שכבת בידוד מגינה מעל הפצע, שנמשכת מספר שעות. ויוצרת הקלה מיידית בכאב , ולעיתים אף מזרזת את החלמת הפצע.
- קנקא: ג'ל המכיל 20% בנזוקאין, כחומר מאלחש. יוצר שכבת בידוד בין האפטה לבין חלל הפה.
- תארודנט / קורסודיל: תכשירים לחיטוי פה, המכילים כלורהקסידין. גירגור אלכוהול – פחות מומלץ.
- אוראל מדיק: תכשיר שמגיע בתוך מקלון עם כותנה. לאחר פתיחת המקלון, יש להצמיד את המקלון עם החומר הפעיל אל האפטה למשך 5-10 שניות. החומר צורב אך האפקט מהיר מאוד – האפטה נצרבת, והכאב נרגע במהירות. נותר כיסוי לבן שנושר לבד לאחר 2-3 ימים.
תכשירים בבית המרקחת, יש צורך במרשם רופא:
- משחת אוראקורט E : מכילה סטרואידים לריפוי הפצע ועזראקאין כחומר מאלחש, המרקם דומה לחול דביק שמונע התמוססות מהירה ברוק
עזרה ראשונה לכאבים בגלל פצעי הרפס על השפתיים:
ההרפס הוא וירוס שחבוי בגופנו ומתפרץ מדי פעם, במיוחד כשהגוף חלש, או בעקבות חשיפה לחום או לקור, או בעת סטרס וכולי. בדרך כלל ההתפרצות החוזרת היא על השפתיים, ובדרך כלל מקדימים אותה סימנים אופייניים, כמו גירוד או עקצוץ
- ילדים – הורדת חום, תה עם דבש, משחת פרופוליס, שתייה קרה, גלידה, משחת הרדמה לבקיעת שיניים תקל על הפצע השורף, טחינה גולמית על הפצע וכולי. יש למנוע גירוד, אפילו ע"י חבישת גרביים על הידיים של התינוק.
- מבוגרים – מריחת זובירקס עוד בתקופה שהפצע לא הופיע אבל כבר יש גירודים אופייניים באיזור, עקצוצים וכולי. לא צריך מרשם רופא כדי לקנות זובירקס, היא זמינה בכל בית מרקחת בקלות, ונחשבת בטוחה ויעילה
- חשוב: ההרפס אינו חיידק אלא וירוס, ולכן אין לבלוע אנטיביוטיקה בגלל הרפס!
- חשוב: לא לנסות למרוח על ההרפס משחת אוראקורט שמיועדת לטיפול באפטות ומכילה סטרואידים, או לבלוע סטרואידים – במקרים נדירים עלולים להיווצר סיבוכים קשים, ואף דלקת ואבצסים ברקמת המוח!
- חשוב: מין אוראלי יכול לגרום הידבקות הרפס מאיבר המין אל הפה, וכן הידבקות של איבר המין בהרפס של הפה. כנ"ל ההרגל של מציצה לאחר ברית מילה (במגזרים מסויימים) הינו מסוכן, ויכול להדביק את התינוק בהרפס אם יש למוהל!
- חשוב: אם קבעת תור לטיפול שיניים, ובדיוק יש לך פצע הרפס בפה או בשפתיים, כדאי לדחות את הטיפול.
- חשוב: פצע ההרפס מדבק מאוד, למשל לאצבע, למשל בנשיקות ולמשל ביחסי מין
- אפשר להגביר צריכת מזון עשיר באבץ וליזין: בשר, דגים, פטריות, דלעת, פיסטוק, כוסמת, אכינצאה וכולי. כמו כן יש בבית המרקחת תוספי מזון שאפשר לנסות לחזק בעזרתם את המערכת החיסונית, כמו קואנזים קיו10, אבץ, אסטרולה,, L- Lysine ועוד. כנ"ל אפשר לנסות טיפולים בדיקור סיני
עזרה ראשונה לריח רע מהפה (האליטוזיס):
רוב הבעיות של ריח רע מהפה נגרמות בגלל חיידקים, שעלולים לגרום לריקבון שיניים, לאבנית, לדלקות בחניכיים, נזלת כרונית או סינוסיטיס. חלק מהמקרים הינם בגלל יובש פה ותרופות שונות. אם יש בפה כתרים באיכות גרועה או סתימות לקויות או תותבות מוזנחות המצב יחמיר, במיוחד אם יהיה ריקבון מתחת לכתרים או לסתימות. רק חלק קטן ממקרי הריח הרע מקורו בבעיות קיבה, דלקת גרון, דלקת שקדים. במילים אחרות, בדרך כלל הטיפול בריח רע מהפה הוא במרפאת השיניים
- ללעוס מספר פולים של קפה, מספר עלים של נענע/פטרוזיליה, גרגירי הל, שרף אלת המסטיק, דלעת טרייה וכולי
- לשתות תה מעלי זעתר/קמומיל/בבונג/אקלפיטוס
- בכל מקרה לא כדאי לצחצח יותר מ2-3 פעמים בכל יום, ולא כדאי לבצע מספר פעמים רב של שטיפות פה כל יום: כך דווקא נגרם יובש פה, שיוביל להאליטוזיס. מספיק לצחצח שיניים או להשתמש בחוט דנטלי או בקיסמים מיוחדים לאחר הארוחה, ואז לבצע שטיפת פה.
- לעיסת מסטיק שעות רבות כל יום תגרום לבסוף לכאבים כרוניים בשרירי הלעיסה ו/או פגיעה במפרק הלסת, מצב שקשה מאוד לרפא. אפשר ללעוס מספר דקות מסטיק ללא סוכר אחרי הארוחה, ולא יותר. אפשר גם למצוץ סוכריות ללא סוכר.
- ריח רע כרוני מהפה אינו נגרם בגלל מאכלים עם ריח חזק כמו בצל, שום, טונה, נקניק וכולי, אלא אם יש בעיות בדרכי העיכול. אבל בכל מקרה כדאי להפחית באכילת בצל, עמבה, שום, סחוג וכולי…
עזרה ראשונה לכאבי שיניים בגלל סינוסיטיס:
הסינוסים בלסת העליונה (מתחת לעיניים, מימין ושמאל לאף) קרובים מאוד לשורשים של השיניים הטוחנות ומעוצבבים ע"י אותו עצב. דלקת בסינוסים עלולה לגרום לכאבי שיניים קשים בעיקר בלסת העליונה בשיניים הטוחנות, שעלולים להקרין גם ללסת התחתונה, לאוזן ולשיניים סמוכות.
- לפני שנבהלים וחושבים שיש בבת אחת המון שיניים שצריך לטפל בהן, יש להגיע למרפאת השיניים או אל רופא המשפחה / אף אוזן גרון, ולעדכן את הרופא שיש גם סינוסיטיס או הצטננות קשה וממושכת. בדרך כלל הטיפול יהיה בעזרת אנטיביוטיקה, אך יש לנסות דרכים נוספות להפחתת האירועים הנ"ל, למשל בעזרת הומיאופטיה ורפואה סינית:
- רפואה סינית: לפי גישה זו, ובעיקר על ידי דיקור סיני במחטים (אקופונקטורה), הטיפול מבוסס על החזרת האיזון בזרימת אנרגיה לטחול, לכבד ולריאות, וכן הפחתת עוצמת הסימפטומים, כמו כאבי הראש והנזלת הסמיכה, לדוגמא.
- תמציות צמחיות ומכשיר אדים קרים: אפשר לנסות להקל על הנזלת הסמיכה והגוש באף על ידי מכשיר אדים קרים בחדר, ובמיוחד בתוספת צמחי מרפא, כמו אוקליפטול ומנטה. אפשר לנסות תוספי מזון לחיזוק מהערכת החיסונית, כמו אבץ וקו-אנזים Q10 .
- חדר מלח : טיפול שמקורו במכרות המלח במזרח אירופה: בחדר מלח הקירות עשויים ממלח שהובא ממכרות אלו, והאוויר שננשם בחדר רווי במליחות יותר מהרגיל. הנ"ל עשוייה לעזור בייבוש הריר והנזלת בדרכי הנשימה. בתור תרופת סבתא אפשר לנסות בבית לשים מלח גס בתוך גרב בד נקייה, לקושר אותה, לחמם מעט במיקרוגל ולבצע איתה קומפרסים וסינוסים הכואבים.
- אפשר גם (במיוחד לתינוקות) להמיס כף מלח בכוס מים חמימים ולמרוח בתוך האף בעזרת קיסם לניקוי אוזניים (צימרון) מהתמיסה המלוחה הנ"ל.
עזרה ראשונה לכאבי שיניים או חניכיים בעת ההריון, הקאות ובחילות:
בריאות פה טובה חשובה מאוד בכדי לשמור על הריון בריא ותקין, ויש קשר ברור ומוצק בין פה מוזנח עם הרבה בעיות לבין שיעור מקרים גבוה מהרגיל של לידות מוקדמות ואף הפלות. ההזנחה מסוכנת לעובר שלך.
- מומלץ מאוד עוד לפני ההריון לטפל בכל בעיות השיניים והחניכיים, ולבקש המלצות מה לעשות בעת ההריון.
- בהריון כדאי לבצע בדיקות וטיפולים להסרת אבנית בכל טרימסטר, ובמידה ויש חורים לטפל בהם. ברוב המוחלט של המקרים אין כל חשש לבצע זריקות, סתימות, טיפולי שורש, צילומי רנטגן, עקירות ואנטביוטיקה. כמובן שיש לוודא שהרופא יודע מה מותר ומה אסור לאישה בהריון, ולא כל רופא יודע לבצע הנ"ל. אם הרופא טוען שאין מה לעשות בהריון עם בעיות שיניים או חניכיים, ולחכות לטיפול עד לאחר הלידה – החליפו אותו!
- אופייניים בהריון דלקות ודימומים מהחניכיים (בגלל ריבוי הורמונים וצחצוח לקוי בעיקר), ותחושה שהשיניים מתפוררות (בגלל ריבוי חומצות בפה, למשל אחרי הקאות, והימנעות מטיפולי שיניים)
- נגד בחילות והקאות אפשר להרבות בשתיית מים קרים או חלב, להפחית את המזון והמשקאות החומציים או המסוכרים או המוגזים, לבלוע כמוסות ג'ינג'ר או ללעוס ג'ינגר, להריח קליפת לימון מגוררת וכולי.
- ללעוס לאחר ההקאה מסטיק/סוכריה ללא סוכר, לגרגר מי פה המכילים פלואוריד או לפחות מים, ולנקות בעזרת מטלית בד. אין לצחצח לאחר כל הקאה – ייגרם נזק של שחיקה חומצית לשיניים והמצב יחמיר.
- נגד דלקות חניכיים כדאי לעיין בהמלצות למעלה, וחשוב להגיע פעם בטרימסטר לשיננית
- נגד חורים בשיניים כאמור חשוב לטפל בהקדם, ולא להזניח ולחכות עד לסוף ההריון
עזרה ראשונה כאשר כתר או גשר נפל
יכולות להיות סיבות שונות לכתר או גשר שנפל מהשיניים. הנפוצות שבהן הן החלשות הדבק או התמוססותו, ו/או ריקבון או סדק בשן שמתחת לכתר. בכל מקרה יש לגשת בהקדם למרפאת השיניים, לאיבחון וטיפול בהתאם, ובמיוחד אם יש כאבים
- אפשר לקנות בכל בית מרקחת דבק להדבקת שיניים תותבות ולהשתמש בו באופן זמני: לנקות את החלק הפנימי של הכתר שנפל בעזרת מברשת או קיסם וזרם מים, להבריש את השן בתוך הפה, למרוח מהדבק בחלק הפנימי של הכתר, להדק אל השן, להדק את השיניים בחוזקה מספר דקות עד שהדבק מתייצב. אגב, הדבק שמגיע כמו משחה או ג'ל, קל מאוד לשימוש. דבק בצורה של אבקה פחות מתאים למקרה זה)
- בשום אופן אין לנסות להדביק בעזרת דבק מגע, סופר-גלו וכולי. אלו רעילים ועלולים גם לגרום לכוויה כימית ולנזקים נוספים בתוך הפה!
עזרה ראשונה : שן חלבית שמתנדנדת וכואבת לילד
בערך בגיל 6-7 השיניים החותכות תתחלנה להתנדנד, ומספר שבועות לאחר מכן תנשורנה ותוחלפנה ע"י החותכות הקבועות. בין הגילאים 10-13 בממוצע יהיה עוד פרק זמן של החלפת החלביות האחוריות והניבים. לעיתים הניידות של החלביות גורמת לכאב לילד, ובמיוחד אם נותרו שרידי שורש שלא נספגו עד הסוף ודוקרים את הילד בחניכיים.
- למד את הילד לשחק ולנדנד את השן עם האצבע. יש לעשות זאת עשרות פעמים ביום. תוכל גם לעזור לו כהורה ולעשות זאת איתו
- כנ"ל למד אותו לשחק עם הלשון מול השן הניידת ולנסות לדחוף אותה עם הלשון
- ג'ל נגד כאבי בקיעת שיניים של תינוקות יכול לעזור
- אם המצב נמשך ומאוד מכאיב, גשו למרפאת השיניים, הרופא ישלוף את השן הניידת בקלות, לרוב אפילו לא צריך זריקת הרדמה
עזרה ראשונה: כאבים אחרי עקירת שן, השתלה, ניתוח
הכאב הוא אינדיבידואלי, לחלק כואב מאוד וחלק יעברו את הפעולה הכירורגית בקלות. כמובן שגם המצב עצמו קשור לעוצמת הכאב, וכן מיומנות הרופא וכן המצב הבריאותי הכללי
- יש למלא אחרי הוראות הרופא בקפידה! אם ניתנה תרופה כלשהי, ובמיוחד אנטיביוטיקה או סטרואידים, יש להמשיך ולבלוע את התרופה עד גמר המינון, ולא להפסיק!
- לאחר 24 שעות כדאי להתחיל לבצע שטיפות פה: כל כמה שעות לגרגר שטיפת פה כמו תארודנט או קורסודיל, וכך גם כוס מים חמים עם כפית מלח מומסת בתוכה. יש לגרגר כדקה ולירוק
- קירור המקום : מספר רב של פעמים ביום כדאי לשים מספר קוביות קרח בשקית ניילון ולעטוף במגבת, וללחוץ על הלחי מול איזור הכירורגיה. אפשר גם עם שקית מזון קפוא עטופה במגבת. בתוך הפה כדאי למצוץ קוביית קרח ישירת על איזור הניתוח. כנ"ל גלידה, יוגורט וכולי.
- לא לעשן! העישון גורם לזיהום מקום הניתוח!
- מנוחה פיזית: חשובה במיוחד ב24 שעות הראשונות
- מקרה חירום:יש ליצור קשר במיידי עם הרופא! מקרי חירום לדוגמא – אם התפרים נפתחים ומתחיל דימום, אם חום הגוף עולה משמעותית, אם מתפתחת תגובה אלרגית לתרופות, אם יש הפרשת מוגלה גדולה, אם יש כאבים קשים שלא חולפים וכולי
עזרה ראשונה לאחר חבלה בשיניים של הילד
- חשוב לגשת בהקדם למרפאת השיניים לבדיקה, כמובן בעדיפות לרופא שיניים שהינו מומחה לרפואת שיניים לילדים
- שבר של שן יכול להיות קטן וזניח, אך יכול להיות גם שהשבר גרם לחשיפה של העצב (מוך) ויגרור זיהום קשה וכואב
- אם השן חלבית, והיא נעקרה ממקומה – אין לנסות ולהחזירה למקום
- אם השן היא שן קבועה ("שן של מבוגר") ונעקרה ממקומה, כדאי לשטוף במים ועדיף בחלב, לא לגרדג ולא לנגב אלא להשאירה רטובה, להכניס לכלי עם חלב ולמהר למרפאת השיניים, יש סיכוי סביר שאם לא חלף זמן רב מהחבלה הרופא יצליח להחזירה למקומה.
- גם אם זו שן חלבית שנפגעה, כדאי להגיע לבדיקה בהקדם אצל מומחה לרפואת שיניים לילדים (פדודונטיה). כדאי לבדוק שהשן לא נפגעה בצורה קשה, שכן אז עלול גם להיגרם נזק לשן הקבועה שמתפתחת מתחתיה.
** כל הזכויות שמורות למחבר המאמר ולהר"ש, אין להעתיק מהאתר מידע, תוכן או תמונות ללא רשות מפורשת ובכתב מההסתדרות לרפואת שיניים