סוגי כתרים נפוצים ברפואת שיניים
ד"ר גיא וולפין – ביה"ס לרפואת שיניים, אוניברסיטת ת"א
הכתר הוא יחידה מלאכותית שנועדה להשלים ולתקן מראה ותיפקוד של שן בדרך כלל לאחר שנפגעה בצורה קשה, למשל בעקבות ריקבון קשה או שבר לאחר חבלה. בחלק מהמקרים הכתר יהיה החלק האחרון של שיקום שן במצב קשה, לאחר שעברה טיפול שורש ומבנה.המבנה עצמו יכול להיות בורג מתכתי, מבנה יצוק מתכתי או מבנה ללא מתכת כלל (פייברפוסט וקומפוזיט) שהוא המועדף כיום במרפאות רבות, מחזק את השן ומונע סדקים.
רוב הכתרים עשויים מחרסינה בחלק החיצוני, ומתכת בחלק הפנימי (ולכן מכונים חרסינה מאוחה למתכת, או בראשי תיבות באנגלית – PFM). חשוב לדעת שיש הבדלים באיכות הכתרים עוד לפני שהורכבו בפה, בהתאם לסגסוגת שממנה עשוייה המתכת. ישנן מתכות פשוטות אשר בתנאים של חמצן ורטיבות יחלידו כמו כל ברזל בתנאים אלו, והן מכונות "מתכות לא אצילות", או "מתכות בסיס". מתכות איכותיות יותר הינן מתכות שלעולם לא יעברו החלדה, והן מכונות "מתכות אצילות", כמו למשל פלדיום, זהב, פלטינה וטיטניום.
ככל שאחוזי המתכת האצילה בכתר יהיו גבוהים יותר, הכתר נחשב איכותי יותר ובעל פחות סיכוי לעבור החלדה. כמובן שכתר שבו יש יותר מתכת אצילה יהיה יקר יותר ואיכותי יותר.
כתר שהמתכת בו תעבור החלדה, יגרום לדלקת חניכיים כרונית, בגלל שפירורי המתכת שמחלידים ומתפוררים יצטברו בחניכיים ויהוו מוקד דלקתי. כתרים זולים מאוד אשר יחלידו מתחת לחרסינה עלולים לגרום לאחר מספר שנים לנסיגת חניכיים, הופעת פס כהה בחניכיים (בגלל פירורי המתכת), חשיפה של שולי הכתר, ואף ייתכן ריקבון מחדש מתחת לכתר בגלל חדירת החיידקים לשן מחדש.
בשנים האחרונות תופסת תאוצה רפואת שיניים ללא מתכות, ובהקשר זה כתרים ללא מתכת. הכתרים במשפחה זו עשויים מזירקוניה וחרסינה עליהם, או חרסינה דחוסה, או זירקוניה טהורה. כתרים אלו נחשבים לאיכותיים ביותר, ומיוצרים בעזרת סריקה דיגיטלית ומחשב להשגת דיוק וחוזק, וכן מראה טבעי יותר של הכתר.
כתרים מחרסינה מאוחה למתכת – PFM
- כתר חרסינה/כתר חרסינה ומתכת בסיס – הכתרים הפשוטים ביותר, ללא מתכת אצילה
- כתר חרסינה ומתכת "חצי אצילה" – כינוי לכתר שבו הסגסוגת מכילה גם 25-35% פלדיום
- כתר חרסינה ומתכת משודרגת high noble– כינוי לכתר שבו הסגסוגת מכילה מעל 50% פלדיום
- כתר חרסינה ומתכת אצילה– כינוי לכתר שבו הסגסוגת מכילה גם כ-90% מתכת אצילה איכותית כמו זהב ופלטינה
כתרים ללא מתכת
- כתר זירקוניה וחרסינה – הבסיס הוא זירקוניה, והחלק החיצוני הוא חרסינה
- כתר חרסינה דחוסה – הכתר עשוי 100% חרסינה מחוזקת
- כתר זירקוניה טהורה / מונוליטית – הכתר עשוי 100% זירקוניה, חזק ביותר, מתאים במיוחד לשיניים אחוריות
* בכתרים ללא מתכת על שיניים קדמיות, חשוב לבקש כי המבנה לאחר טיפול השורש גם הוא יהיה ללא מתכת: מבנה מתכתי עלול להשתקף דרך הכתר
בכל מקרה חשוב להתייעץ עם הרופא, ולבקש כתר איכותי ככל האפשר. זכרו כי הצעה זולה מאוד מחשידה לאיכות נמוכה מאוד של הכתר, מבחינת הדיוק ו/או מבחינת איכות החומרים, בין היתר. לאחר כמה שנים, אם תהיה נסיגת חניכיים וריקבון מתחת לכתר, המצב יהיה קשה בהרבה לתיקון, אם בכלל יהיה ניתן לתקן… וכמובן יקר יותר מאשר אם הייתם מראש בוחרים מרפאה איכותית וכתר איכותי.
חשוב לזכור שגם הכתר האיכותי ביותר עלול לגרום לדלקות חניכיים ואף חשש לריקבון חוזר מתחת לכתר אם ההיגיינה האוראלית של המטופל הינה לקויה (למשל צחצוח לא נכון ולא מתאים, הימנעות מטיפולי שיננית לפחות פעמיים בשנה וכולי), אם התזונה עתירה בפחמימות וסוכרים ועוד.
Normal
0
false
false
false
EN-US
X-NONE
HE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"טבלה רגילה";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:Arial;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
יש מאות ואולי יותר סוגים של מתכות וסגסוגות לבניית כתרים. ויש גם טכניקות שונות, לבניית כתר על שן או לבניית כתר על שתל. כנ"ל גם הבדלים בבחירה לעיתים בין שן קדמית לשן אחורית.
לכל סוג יש יתרונות וחסרונות. בכל הסוגים בעידן המודרני יש גם ציפוי חרסינה עליהם.
למשל מתכות אצילות כמו זהב ולפטינה מעולות לחניכיים ולא יחלידו לעולם. מצד שני הקישור של החרסינה אליהן יותר חלש.
מתכות לא אצילות עלולות להחליד במשך השנים בתוך הפה ולעורר בעיות חניכיים בעיקר, ומצד שני הקישור לחרסינה אליהן טוב יותר.
בכל מקרה כתר שעל גבי מתכת בדרך כלל מחייב גם השחזה עמוקה יותר על חשבון חומר השן, ואם תהיה נסיגת חניכיים גם עלול להיראות פס כהה שהוא המתכת.
בעידן המודרני רופאים רבים במשך הזמן עוברים לביצוע כתרים ללא מתכת כלל, מזירקוניה מלאה או מחרסינה מלאה, או שילוב של זירקוניה וחרסינה.
עוד נקודה למחשבה – לא רק סוג הכתר חשוב, אלא גם דייקנות ואיכות של הרופא המבצע ושל המעבדה המבצעת, וכן ביצוע החלק שמחבר בין השן לכתר – למשל אחרי טיפול שורש צריך לבנות את השן מחדש לפני שמרכיבים עליה כתר.
עוד מידע והסברים נמצאים בקישור הזה:
חורים בשיניים, טיפול שורש, מבנים וכתרים – תשובות לשאלות נפוצות
משרד הבריאות דורש גם שהרופא יסביר בעצמו על סוגי הכתרים ויעניק למטופל "תעודת זיהוי" לכתר, שבה מצויין במפורש הרכב המתכות שבסגסוגת.
** כל הזכויות שמורות למחבר המאמר ולהר"ש, אין להעתיק מהאתר מידע, תוכן או תמונות ללא רשות מפורשת ובכתב מההסתדרות לרפואת שיניים